Oppskrift: Italiensk pizza (vegan)

FacebookTwitterStumbleUpon

20170321_190535

Her er en upopulær mening: italiensk pizza er kjipt. Det har jeg ment helt frem til noen uker siden, og det på tross av å ha vært en uke på Sicilia. Enda en upopulær mening: jeg har aldri spist så kjip pizza som på Sicilia. True story.

Men etter å ha kjøpt meg kjøkkenmaskin for noen uker siden har vi vært på pizza-kjøret. Med ny kjøkkenmaskin var jeg på desperat leting etter noe å bake for å få prøvd ut nyanskaffelsen skikkelig, og siden en ikke kan spise dessert dagen lang måtte det bli noe mer middagsaktig. En dag jeg var i butikken så jeg Tipo-0 mel, så da besluttet jeg at hjemmelaget italiensk pizza må jo være verdt et forsøk. Og gjett om det var!

Dette kan jeg med hånden på hjertet si er den beste pizzaen jeg noen gang har laget, og helt klart en av de bedre jeg har spist på et generelt sett også. Det beste er at det er så enkelt! Det eneste som tar litt tid er at deigen må heve, men den tiden pleier jeg å bruke til å preppe fyll (som å forhåndssteke sopp, rive “ost”), samt vaske opp. Så litt ventetid er helt klart ikke verdens undergang, for etter det blir det fortgang i sakene.


Du trenger

Pizzabunn (2 pizzaer)

375g Tipo-0 mel (ja, det har noe å si)
2,5 dl vann (ca. 25 grader)
ca. 10g fersk gjær (ikke bruk tørr, det blir ikke like bra)
0,5 ts salt
1ss god olivenolje
en klype sukker

 

Ta alt unntatt olje og salt i en kjøkkenmaskin, og elt deigen i rundt 10 min. Du trenger ikke å røre gjæren ut i vannet, det er nok å smuldre den opp med fingrene. Når deigen har eltet i 10 min stopper du maskinen og drar deigen av eltekroken, før du tilsetter olje og salt, og elter videre i minst 5 min. Det skal ikke være olje i bunnen av bollen, alt skal være godt blandet inn i deigen. Sett deigen til heving i 60 minutter, eller til dobbel størrelse. Pass på så den ikke overhever.
Obs: Ikke vær gjerrig på eltetiden! Det er utrolig viktig for å få en god bunn.


Pizzasaus:

1pk hakkede tomater
1/2 kinesisk hvitløk, eller ca 3 fedd vanlig
1/2 sjarlottløk eller 1/4 vanlig løk
1 ss god olivenolje
4-5 blader fersk basilikum
Soltørkede tomater (4 biter, eller 3 ts om de er hakket)
Krydder: oregano, timian, salt og pepper

Hell de hakkede tomatene i en sil, og la de renne av seg i noen minutter. Det er ikke nødvendig å røre, det er bare for å få bort litt av fuktigheten, ikke mye. Ta deretter alle ingrediensene over i en blender (du kan også bruke stavmikser), og kjør til det er en glatt saus.

Sausen skal ikke kokes før den smøres på bunnen! Jeg vet dette kanskje høres rart ut, men stol på meg. Bare prøv. Jeg prøvde under tvil en stund siden, og har aldri sett tilbake. 


Dette er forresten nok saus til ca fire pizzaer, så jeg pleier å fryse ned halve siden vi lager to pizzaer av gangen.


Forvarm ovnen til den varmeste temperaturen.
Når deigen er ferdighevet deler du den i to like store deler, som du deretter kjevler tynt ut, smører med et tynt lag tomatsaus, etterfulgt av “ost” og topper med ønsket fyll. Her kan du bruke det du vil. Jeg gikk for mine favoritter: sopp som er litt forhåndsstekt i godt krydder (ellers rekker den ikke å bli skikkelig stekt), oliven, løk og hakkede soltørkede tomater. “Osten” jeg brukte er Tofutti Mozzarella-Style, og jeg drysset også ca 1ss næringsgjær over.

Pizzaen steker du til den er klar, altså osten bobler og bunnen begynner å bli gylden. Det tar rundt 7 minutter, men er ekstremt individuelt fra ovn til ovn, så følg med!

 

Før steking – her ser du næringsgjærflakene ganske tydelig

20170321_185016

Enjoy! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *